1 cibule, 2 stroužky česneku, ½ čl mletého koriandru, ½ čl sušeného chilli — osmažit 1 ½ pl rajčatového protlaku, 2 kostičky hořké čokolády, 400g rajčat v konzervě, 300ml zeleninového vývaru, ½ dýně hokaido (předem opečená do měkka: olej, sůl) — vařit 20min 400g červených fazolí v konzervě, 200g kukuřice v konzervě na závěr čerstvý koriandr
300g cizrny - namoč a uvař 80g cibule, 2 stroužky česneku - osmahni + 350g mrkve - podus do měkka + 1 a půl lžičky tandori pasty, koriandr, 400ml kokosového mléka, 400ml konzervy rajčat po podušení přidej 100g mraženého hrášku, čerstvou bazalku a kurkumu dus ještě 2min a papej
200g cizrny - namoč, povař 400g mrkve - zakápni oliváčem, posol, upeč 80g másla + 1 cibule (120g) na kostičky + mix: 3 stroužky česneku, 20g zázvoru, 2g kardamomu, 2g koriandru + 700g rajčat - podusit + cizrna a mrkev, svazek koriandru před podáváním + 90g čerstvého sýra s kopretinou
hovězí (např kližka - to šlašnaté ať se rozpustí a zahustí omajdu), spooustu cibule, voda, červená (uzená) paprika, sůl, pepř a hafo času (v naší polní kuchyni se guláš vařil alespoň 12 hod) do jedné várky byla přidán muškátový oříšek, do druhé majoránka
50g másla, 100g cibule – smažit + 500g pórek, 400g brambor (vařených) – dusit 1l zeleninového vývaru, 150g smetany, 125ml mlíka, hrst bazalky - mixovat, debužírovat
250g cizrny - namoč den předem do hoodně vody (pozor! zdvojnásobí objem)
+ zhruba stejný objem cibule (5 ks?) + česnek (4 stroužky?) + 2 hrsti hladkolistý petržele, 2 hrsti koriandru listy (nezdřevnatělé stonky přidej též) + chilli dle chuti a troufalosti
- mixuj jako o život + citronová šťáva & kůra (dochucuj postupně, ca 1 citron) + sůl, pepř, kardamom, (římskej kmín! - patří tam, ale v našem falafelu nebyl, neb má eli alergii) + ½ lžičky soli + ¼ lžičky jedlé sody
- buď to teď frituj, nebo přidej 4 lžíce oliváče a peč na 175℃ - horkovzduch
150g bulguru (1:1 s vodou a solí povař) 300g petrželky kudrnky 150g koriandru - list 60g máty (vmíchat nakonec - černá) 1 červená cibule na drobno 2 rajčata na drobno + zálivka: šťáva ze 2 citronů, ½ čl: soli, pepře; špetka: papriky sladké, mletého koriandru, drceného hřebíčku, muškátového oříšku, 100ml oliváče
200g černé čočky uvařit do měkka (ca30min) + na kostičky: 4 mrkve pečené (před pečením je opatlej: oliváč, tymián, sůl), + ½ syrové červené cibule, 50g sušených rajčat, 50g čerstvých rajčat, 10g čerstvého koriandru + 1 limetka (šťáva, kůra), sůl, pepř
HUMMUS
základ: 250g cizrny - namoč a uvař; 3pl oliváče, 2 česneky bez klíčku, 1pl citronu, pepř sůl (+1pl tahini a římský kmín - eli je alergická a tak byly některé verze bez nich)
doplňky: sušená rajčata + bazalka/ chilli + kurkuma/ čerstvá petrželka + zelené olivy/ černé olivy
FAZOLOVÁ PASTA podle Helči Paz
0,5kg černé fazole (předem namočené) — povařit ve slané vodě
3 cibule, 4 stroužky česneku — osmahnout na oleji / sádle + fazolky — rozňahňat
zasypat balkánem, baštit s tortila chips
MRKVOVÁ POMAZÁNKA
1,5kg oloupané mrkve, 1 červená cibule (na velké plátky) – na plech, pokapat oliváčem → péct 190℃ (cibuli ca 20min, mrkev ca 40 – do měkka a zlatova)
+ hrst petrželky, 80ml oliváče, 60ml citron. šťávy, 1čl kmínu, 1čl soli – rozmixuj + 250g tvarohu
HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA
200g mraženého hrášku, 60g lučiny, 2čl citronu, 1pl oliváče, sůl, pepř, ¼ hrsti dobromysle - rozmixuj
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
tuňák ve vlastní šťávě 80g, 250g tvaroh, ½ hrsti petrželky, 40g cibule na drobné kostičky (spařená, když chceš, aby pomazánka vydržela dýl), 1 pl citronové šťávy, pepř a sůl
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA
300g škvarků, 130g cibule, 1lž plnotučné hořčice, 120g kyselé okurky, 3 lžíce sádla, 1lžička sušené majoránky, pepř, sůl, citron - namixuj
ŽLUTÁ BUCHTA BABI MARIE OD MAMKY IVANKY
Těsto: 2 sklenky PH mouky, 1 prdopeč, 1 sklenka cukru, 20g kakaa, 1,5 sklenky vody, 0,5 sklenky oleje, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků.
Krém: 4 tvarohy, 1 máslo, 200g cukru, rum Poleva: 1 litr vody, 1-2 Vitacity, 2 vanilkové pudinky, 6 lžiček cukru
TROJCTIHODNÉ KOLÁČE TETY JARKY OD MAMKY IVANKY
Těsto: 40g droždí rozpustit s lžící cukru, 2 žloutky, 300g HL mouky, šálek mléka, 125g nastrouhaného sádla, 3x převálet, nekynout.
Rozválet, čtverečky těsta plnit plátkem hrušky, tvarohovou nádivkou (máslo, cukr, vejce, vanilka, citronová kůra), potřít vejcem, navrch lžička povidel a drobenka
STROJKOVÉ Z PUDINKU Věry Vondrákové
400g hl mouky, 300g tuku Hera, 100g cukru moučka, 2 vejce, 3 vanilkové pudinky → smícháš, odpočinek, peč, slep marmeládou a namočíš do čokošky
KOKOSKY Věry Vondrákové
3 bílky → sníh ve vodní lázni + 180g cukr moučka → 3-5min pařit + 150g kokosu, citron. kůra péct na 140℃ ca 20min
SLADKÉ OD ING VĚRKY NAJMANOVÉ:
rohlíčky plněné nuttelou a povidly
těsto: hl mouka, máslo, smetana a trochu cukru
plňka: hotová povidla či nutella. pak se všechno upeče a mlsá
“cupcakes are muffins that believed in miracles”
těsto: hořká čokoláda (rozpusť); vejce, cukr, máslo - vyšlehat; hl. mouka → péct
krém: karamelová čokoláda, smetana, mascarpone
makronky
těsto: v ohřívané vodě rozpusťte cukr, zašlehejte ½ sněhu z bílků, barvivo potravinářské, mandlovou mouku, a 2. ½ sněhu. pečte na 150℃
ganache (plňky): vyšlehaná smetana s cukrem se pojí s různými dobrotami (čokoládová: tmavá čokoláda, smetana; smetanová: bílá čokoláda, smetana, máslo; malinová: malinové pyré, ruby čokoláda, smetana; kávová: bílá čokoláda, smetana, rozpustná káva, máslo)
tartaletky
těsto: máslo, cukr, žloutky - vyšlehat; hl. mouka, olej, citronová kůra, sůl
krém: (vanilkový: mléko, tepelně upravené vaječné žloutky, cukr, kukuřičný škrob, vanilkový extrakt, máslo, smetana; citronový 1: tepelně upravené vaječné žloutky, citronová šťáva, citronová kůra, cukr, máslo citronový 2: mascarpone, smetana, ovoce; slaný karamel: cukr, máslo, smetana, sůl)
mini bábovičky
likérové: vejce, cukr, olej, vaječný likér, ph mouka, škrob, prdopeč, (poleva: čoko+smetana)
čokoládové: máslo, kefír, čokoláda, vejce, ph a celozrná mouka, prdopeč, citron. kůra
mini cheesecake
těsto: sušenky (esíčka/ lotus), máslo
plňka 1: cukr, ricotta, máslo, zakyska, vejce, citron (kůra, šťáva) + pyré z lesního ovoce
plňka karamel: máslo, sýr Philadelphia, hl mouka, cukr, smetana, vejce, sůl
kozí sýry od Tamary a Toníka z Rudolce. každé zvíře u Rejsových má jméno a každé z nich si zaslouží objetí. Jejich sýry mám ohromně ráda, jsou tak dobré, jakoby v nich to objetí bylo taky skryté... https://kozisyryzrudolec.webnode.cz/
beránek byl z biostatku Vojty ve Valči https://www.facebook.com/biostatek
víno bylo z naší oblíbené dačické vinárny: https://www.facebook.com/HospodaPodBetonem
a pivo z Prokopáku, malého pivovaru na kraji Prahy https://www.facebook.com/pivovarprokopak
všem vám moc děkujeme!! ♥